De aardappelmarkt ziet er veel positiever uit dan vorig jaar. Voor fritesaardappelen lijken prijzen boven de kostprijs haalbaar. Of er werkelijk ‘top’prijzen gaan komen, is nog niet te voorspellen. 

Het begin van seizoen 2012 laat zich heel anders aanzien dan de start van oogst 2011. De situatie op die markt is ook duidelijk heel anders dit jaar. Ten eerste is het areaal in Noordwest Europa (Duitsland, België, Frankrijk, Groot Brittannië en Nederland) onder invloed van de slechte prijzen van vorig jaar met ca. 6% gedaald. Ten tweede laten de resultaten van de eerste proefrooiingen zien dat we dit jaar niet meer dan een gemiddelde opbrengst kunnen verwachten, terwijl we vorig jaar een top-oogst hadden.

Minder tonnen
Als we het areaal in de EU-5 in 2012 (513.000 ha) vermenigvuldigen met de gemiddelde opbrengst van de laatste 15 jaar (46 ton) dan komen we iets boven de 23 miljoen ton uit. We weten ook uit de resultaten van de afgelopen 15 jaar dat het omslagpunt voor prijzen rond de kostprijs bij ca. 21,5 miljoen ton ligt. Daarbij gaan we wel uit van een normale marktsituatie en een normale vraag in de markt. De ontwikkelingen op de termijnmarkt van de afgelopen weken laten zien dat er nog veel onzekerheid in de markt is over de beschikbare hoeveelheid aardappelen. De opbrengst kan door weersomstandigheden, zoals het extreem warme weer in het weekend van 18 augustus, nog verder tegenvallen. Daarmee kunnen we dus dichter in de buurt van het omslagpunt komen.

Meer vraag
Verder lijkt het er op dat de vraag in de markt groter is dan normaal. In delen van Oost-Europa vallen de opbrengsten erg tegen. Daarnaast liggen de verwerkingscijfers op recordhoogte. Er blijkt vraag uit andere werelddelen. Hierdoor kan het omslagpunt voor goede prijzen hoger liggen dan de historische 21,5 miljoen ton. In ieder geval hebben de vroege aardappelen een veel betere prijs opgebracht dan vorig jaar.
Het april 2013 contract heeft in week 34 zelfs even de 24 euro aangetikt. Dat is een goed prijsniveau. Ook de transactielijsten van VTA en Agriprins laten zijn dat er in de fysieke markt al transacties zijn geweest van 20 euro en hoger.

Betere stemming
De komende weken zal het steeds duidelijker worden wat de opbrengst werkelijk gaat worden en wat de daarbij behorende prijzen gaan zijn. In ieder geval verwacht de NAV goede prijzen. Op de Aardappeldemodag in Westmaas op 22 augustus was het prettig te ervaren dat er in de aardappelsector een veel betere stemming heerst dan vorig jaar. Er werd druk gespeculeerd over wat dit seizoen zal gaan brengen.

NAV, 8 september 2012