Een aantal akkerbouwers gaan vanuit het project ‘Optimale bodem- en bemestingsstrategie, van papier naar praktijk’ aan de slag met maatregelen die een bijdrage leveren aan de doelstellingen van het Masterplan Mineralenmanagement (MMM). De bedrijven liggen verspreid over Nederland. 

Dit voorjaar vindt een uitvoerige bedrijfsanalyse plaats om te kunnen nagaan welke maatregelen in die specifieke situatie een bijdrage aan deze doelstellingen kunnen leveren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van analyses en deskundigheid van WUR-PPO/PRI, NMI, Bemestingsplan DLV Plant en het bodem- en nutriëntenplan dat door NMI, BLGG AgroXpertus en DLV Plant is ontwikkeld.

Praktische maatregelen
Gedurende het seizoen stimuleren adviseurs en onderzoekers de ondernemers tot het nemen van maatregelen en monitoren zij wat de effecten van deze maatregelen zijn. De resultaten en ervaringen worden breed verspreid. Vanuit dit project worden akkerbouwers en intermediairs uitgenodigd voor demonstraties en veld- of studiegroepbijeenkomsten. In het project ligt de focus op praktische en bewezen maatregelen die een positief effect hebben op de doelstellingen van het MMM, maar die nog niet sectorbreed worden toegepast.

Informatie
De komende periode komt meer informatie over de aanpak per bedrijf beschikbaar op www.kennisakker.nl op de pagina van het MMM. Het MMM is een initiatief van de NAV, LTO Nederland en het Productschap Akkerbouw. De doelstelling van het Masterplan Mineralenmanagement is een emissieneutrale akkerbouw in 2030, met maximaal rendement en maximaal gebruik van biodiversiteit.

NAV, 5 mei 2012