De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is blij dat EU-landbouwcommissaris Ciolos de mogelijkheid biedt van koppeling van bedrijfstoeslag. ‘Dat kan niet alleen perspectieven bieden voor telers van zetmeelaardappelen, maar ook voor de teelt van eiwit- en vezelgewassen,’ vertelt voorzitter Teun de Jong. Hij voegt er meteen aan toe dat het een verplichte EU-regeling moet zijn om het gelijke speelveld in de EU te behouden en geen vrijwillige regeling zoals Ciolos voorstelt in de uitgelekte GLB-voorstellen voor de periode 2014-2020.

De Europees Commissaris wil in de toekomst 5 tot maximaal 10% van het Europees toeslagenbudget reserveren voor koppeling, zoals nu nog het geval is bij zetmeelaardappelen. Volgens de NAV-voorzitter is een hernieuwde koppeling voor zetmeelaardappelen zeer welkom. ‘Het kan een dramatische terugval van inkomens in het zetmeelgebied beperken, helpt voorkomen dat op korte termijn de uien- en consumptieaardappelmarkt wordt ontwricht en is van belang voor de continuïteit van Avebe. De Jong benadrukt dat het een regeling zou moeten zijn voor alle EU-landen. ‘Het mag niet mogelijk zijn dat bijvoorbeeld Frankrijk de koppeling voor zetmeelaardappelen instelt en Nederland niet. Wij hechten zeer aan een gelijk speelveld in de hele EU.’

Naast de verplichte koppeling voor zetmeelaardappelen vindt de NAV gekoppelde steun ook noodzakelijk voor gewassen die uit het oogpunt van duurzaamheid en/of voedselzekerheid gewenst zijn. Het gaat dan om eiwitgewassen en vezelgewassen. Verschillende EU-landen kennen voor deze gewassen nu al een ‘gekoppelde’ steun. Nederland niet.

NAV, 21 september 2011