Zonder aanpassing van de huidige doorschuifregeling zullen telers hun areaal nog verder gaan inkrimpen. Het saldo daalt teveel om levering van verliesgevende surplusbieten te compenseren.

De surplussuikermarkt verslechtert momenteel, terwijl de vooruitzichten van de graanmarkt nog steeds zeer gunstig zijn. Een tarweprijs van € 0,20 per kg of brouwgerstprijs van € 0,26 per kg leidt al snel tot hectaresaldo’s van € 1.200 of hoger. Bij een suikerbietenprijs van € 35,- per ton zal een gemiddeld suikerbietensaldo niet veel hoger uitkomen. Daarentegen zal een productie van surplussuiker bij een prijs van € 18,- per ton suikerbieten een gemiddeld saldo opleveren van € 0,-. Verplicht afrekenen kost dus geld en onderschrijden van het quotum levert geen saldoverlies op.

De NAV heeft onlangs een brief geschreven aan Cosun om de doorschuifregeling zodanig aan te passen dat quotumoverschrijding de mogelijkheid moet bieden om optimaal door te schuiven (minimaal eerste 15%). Helaas is het antwoord dat op dit moment over het NAV-voorstel nog wordt nagedacht. Terwijl Cosun nog na wil denken, moeten telers hun areaal al plannen. Bij de huidige prijzen voor surplusbieten en de langere campagne per fabriek past volgens de NAV maar één antwoord: stop de productie van surplusbieten en biedt de telers een optimale doorschuifregeling om het quotum optimaal vol te kunnen telen.

NAV, 1 februari 2008