De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is blij met de “vondst” van de Europese Commissie om de teelt van onrendabele overschotsuiker te vermijden. Volgende week besluit de Europese commissie over het voorstel.

Er is in de EU zo’n 4 miljoen ton suiker teveel, omdat de opkoopregeling voor suikerquotum onvoldoende oplevert. De suikerindustrie ging er tot nu toe vanuit, dat dat zou leiden tot een quotumkorting achteraf in de orde van grootte van 12%. Die bieten leveren dan de overschotprijs in plaats van de quotumprijs op. De NAV pleitte daarom voor een quotumkorting vooraf om de teelt van onrendabele overschotsuiker te vermijden. Maar dat was volgens de reglementen van Brussel tot nu toe niet mogelijk. Gelukkig heeft de Europese Commissie daar nu wat op gevonden, zo blijkt uit een voorstel waar komende week over besloten wordt. De Europese Commissie besluit nu tot een quotumkorting achteraf van 12%, maar industrieën die minder dan 88% van hun quotum leveren worden van die korting vrijgesteld. Daarmee is quotumkorting vooraf feitelijk wel mogelijk, namelijk door een verlaging nu van de individuele toewijzing met 12%. Dan volgt in oktober geen korting tenzij Brussel 12% dan niet voldoende vindt. Maar de korting bedraagt dan niet meer dan het meerdere boven 12%.

De Nederlandse suikerindustrie vond aanvankelijk ook dat quotumkorting vooraf beter is dan een korting achteraf. De NAV rekent er daarom op dat de industrie deze mogelijkheid nu met beide handen aan zal grijpen en dat ze haar toezegging om soepel om te gaan met nu teveel besteld zaaizaad gestand zal doen.

NAV, 16 februari 2007