Het doorschuiven van surplussuiker levert de CSM-teler ca. €13, – rendement op per ton bieten. Dit is vergelijkbaar met een rentevergoeding van ca. 80%. Een dergelijk rendement is met zoveel zekerheid bij geen enkele beleggingsinstelling te halen. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) adviseert CSM-telers om van het doorschuiven van surplussuiker gebruik te maken.

Onlangs hebben CSM-telers bericht gehad over de mogelijkheid om surplussuiker door te schuiven. Zij moeten dit voor 3 januari 2007kenbaar maken. De Cosun-telers hebben deze beslissing al in oktober moeten nemen.
De enigszins gekleurde berichtgeving van CSM dat het doorschuiven van suiker niet interessant zou zijn, meent de NAV hierbij toch een duidelijke kanttekening te moeten plaatsen. Sterker nog het doorschuiven van surplussuiker oogst 2006 naar eerst geproduceerd quotumsuiker 2007 is uiterst voordelig en een belangrijke bijdrage voor het in standhouden van de rentabiliteit in suikerbietenteelt.

De uitbetaling van surplussuiker levert op dit moment niet veel meer op dan ca. € 16, – per ton bieten. Het doorschuiven van deze bieten naar oogst 2007 als eerst geproduceerde quotumbieten van 2007, gaat naar alle waarschijnlijkheid een prijs opleveren van € 29,78 (minimum bietenprijs) plus een ledentoeslag van ca. € 5, – à € 6, – per ton. Dit laatste werd bijvoorbeeld niet gemeld in de CSM-circulaire. Een quotumprijs van € 35, – per ton suikerbieten in 2007 minus € 6, – (bewaarvergoeding) weegt ruimschoots op tegen een surplusprijs van € 16, – per ton van oogst 2006. Het doorschuiven van 1 ton bieten van €16, – levert ca. €13, – rendement op. Dit is vergelijkbaar met een rentevergoeding van ca. 80%. Dit kan de teler bij geen enkele beleggingsinstelling halen met zoveel zekerheid! Volgens de NAV is het duidelijk dat de suikerindustrie graag de surplussuikermarkt wil bedienen met een bietenprijs waarvoor op dit moment geen enkele teler rendabel bieten kan telen.

De NAV blijft strijden voor het behoud van een goede doorschuifregeling ook in het oogstjaar 2007. Op dit moment is er alleen een regel opgenomen in het suikersysteem 2007dat de suikerindustrie de mogelijkheid biedt aan telers om te mogen doorschuiven. De akkerbouwvakbond roept telers op om op de aanstaande telersvergaderingen te pleiten voor een goede doorschuifregeling 2007 voor de eerste 15% surplusbieten.

NAV, 29 december 2006